KK 466/2003: Helsingin rautatieaseman asemapoliisin toimitilat | KAMU

Rautatieasemalle on valmistunut 1.4.2003 remontin jälkeen poliisille uusi toimipiste asemarakennuksen länsisiipeen. Uusien tilojen suunnittelussa otettiin huomioon Helsingin kihlakunnan poliisilaitokselle tulevaisuudessa aiheutuvat kustannukset ja suunnittelun lähtökohtana oli aikaansaada sekä taloudellisesti että toiminnallisesti järkevä tilaratkaisu. Poliisitoiminnalle varatut uudet toimitilat vastaavat kooltaan suunnilleen vanhoja poliisitoiminnallisia tiloja. Uusien tilojen koko määräytyi niistä aiheutuvien vuokrakustannusten mukaan, jotka eivät saaneet poiketa aikaisemmasta vuokratasosta. Toimitilojen koosta johtuen uusiin tiloihin ei voitu sijoittaa riittäviä sosiaalitiloja, joten päädyttiin ratkaisuun, jonka mukaan asemapoliisin henkilöstön työvuorot aloitetaan ja lopetetaan Pieni Roobertinkadun poliisiasemalla. Poliisiaseman ja asemapoliisin toimipisteen välinen etäisyys on noin yksi kilometri.

Asemapoliisi on osa Keskustan poliisipiirin kenttäyksikköä, ja sen toiminnan ja henkilökunnan johtamisessa noudatetaan samoja käytäntöjä kuin kenttäyksikön muunkin henkilökunnan osalta. Koko asemapoliisin henkilöstölle on varattu riittävät sosiaalitilat kuntoilutiloineen Pieni Roobertinkadun poliisiasemalta. Kaikki nykyistä asemapoliisia koskevat päätökset on tehty normaalikäytäntöä noudattaen.

Asemapoliisin uudelleenjärjestelyjen johdosta on esiintynyt tyytymättömyyttä henkilöstön keskuudessa. Asemapoliisin henkilöstön mielestä vuorojen aloittaminen Pieni Roobertinkadun asemalta on turhaa ja vaivalloista. Henkilöstön mielestä siirtyminen Pieni Roobertinkadulta asemalle vie turhan paljon aikaa, mikä taas heikentää poliisin näkyvyyttä aseman alueella ja samalla huonontaa aseman seudun poliisipalveluja. Myös pukukaappitilojen puute koetaan ongelmalliseksi.

Päätös henkilöstön työvuorojen muutoksista ja niistä aiheutuneista asemapoliisin aukioloaikojen muutoksista tehtiin poliisipiirissä jo ennen asemapoliisin toimitilaratkaisua. Työvuorojen muutostarve aiheutui asemapoliisin henkilöstön vähenemisestä. Aikaisemmin henkilöstö oli jaettu kuuteen erilliseen työvuoroon. Uudessa työvuorojärjestelmässä on ainoastaan kolme vuorokokonaisuutta. Työvuoromuutosten aiheuttama aukioloajan lyheneminen kohdennettiin ajankohtaan, jolloin poliisipalvelujen kysyntä asemapoliisissa on kaikkein vähäisintä. Asemapoliisi tarjoaa nykyisenä aukioloaikanaan täsmälleen samanlaiset palvelut kuin ennen työvuorojen muutostakin. Muuttuneiden aukioloaikojen aiheuttaman ”katveajankohdan” korvaavat kyseisellä hälytysalueella partioivat poliisiautot.

Siirtymiset Pieni Roobertinkadun poliisiaseman ja asemapoliisin välillä kestävät korkeintaan 15 minuuttia. Myös asemien välillä liikkumisen aikana poliisipartiot luovat turvallisuutta poliisipiirin alueella, eli tosiasiallinen muutos aikaisempaan on erittäin pieni. Lisäkustannuksia siirtymisten johdosta ei poliisilaitoksella aiheudu. Siirtymiset eivät myöskään lisää muiden poliisipartioiden, tutkintatoiminnan eikä myöskään poliisin hälytyskeskuksen työmäärää.

Suuri osa asemapoliisin henkilökunnasta jää eläkkeelle muutaman vuoden sisällä. Nuori väki ei ole halukas siirtymään rautatieasemalle töihin, joten uusia ratkaisuja myös työn päivittäisen järjestämisen kautta on ollut syytä etsiä, jotta rautatieasemalla ja sen ympäristössä turvallisuustaso pysyisi hyvänä. Asemapoliisin toimitilaratkaisun yhteydessä on katsottu sen aiheuttamien muutosten mahdollistavan työkulttuurin samankaltaistamisen eri toimipisteiden välillä. Vuorojen aloittaminen ja lopettaminen samassa toimipisteessä lisää vuorovaikutusta henkilöstön keskuudessa, tiedonkulku paranee ja sosiaaliset kontaktit eri toimipisteiden henkilöstön välillä lisääntyvät. Toteutettujen uudelleenjärjestelyjen toimivuutta seurataan, ja tarvittaessa selvitetään yhteistyössä VR:n kanssa asemapoliisissa toimivan henkilöstön mahdollisuuksia käyttää sosiaalitiloja myös asemarakennuksessa.